• Ambachtelijke vloeren
  • Gelegd door een professionele parketteur

Visgraat parket


Wat is visgraat parket?

Visgraat parket is een patroonvloer, bestaande uit stroken die allemaal dezelfde afmetingen hebben. Deze stroken worden in een typisch V-vormig motief gelegd. Bij dit motief worden steeds twee stroken naar elkaar toe gelegd in een hoek van 90 graden. De kopse kant van de ene strook ligt daarbij tegen de lange kant van de strook ernaast. Een visgraatparket kan worden gelegd van heel kleine stroken, voor een fijn resultaat, maar ook van stroken met bijvoorbeeld een lengte van 45 cm en een breedte van 9 cm, of groter. Bekijk de foto’s op deze pagina om een beter beeld te krijgen van het patroon van een visgraat parket.

Het visgraafmotief is een van de oudste patronen in de parketwereld en werd voor het eerst gelegd in Europa. Door de eeuwen heen is het motief toegepast in talloze gebouwen, van eenvoudige arbeiderswoningen tot paleizen. Afhankelijk van het gebruikte hout en de afwerking hebben visgraatvloeren daarom een klassieke uitstraling.

Het leggen van visgraatparket is vergelijkbaar met dat van traditioneel parket. Eerst wordt er een tussenvloer van bijvoorbeeld spaanplaat op de ondergrond gelegd. Het is daarbij van groot belang dat deze ondergrond egaal is. Vervolgens worden de stroken in het genoemde visgraatmotief aan de tussenvloer bevestigd met behulp van lijm (verlijmd) of spijkers (vernageld).

Waarom visgraat parket?

Veel mensen kiezen voor visgraat parket vanwege het tijdloze karakter ervan. Een visgraatvloer leent zich bijzonder goed voor monumentale panden, vooral als het parket wordt afgewerkt met een antieke look. De vloer krijgt dan een authentieke uitstraling die goed aansluit bij het pand. Maar een visgraatmotief past ook uitstekend in veel modernere ruimtes, afhankelijk van de inrichting van de ruimte en de afwerking van de vloer. Of u nu gaat voor klassiek, modern of tijdloos, een ding is zeker: een visgraatvloer is een smaakvolle, veelzijdige vloer.

Voordelen visgraat parket

  • keuze uit diverse houtsoorten, breedtes en diktes;
  • toepasbaar op vloerverwarming;
  • randafwerking met banden en biezen mogelijk;
  • levensduur van meer dan 100 jaar (mits op tijd onderhouden en geschuurd).

Visgraat parket - Booij Parket, Elst

Visgraat parket bij Booij Parket

Het leggen van visgraat parket is een vak apart. Het is precies werk waarvoor absolute deskundigheid is geboden. Booij Parket heeft ruim 15 jaar ervaring in het leggen van ambachtelijke vloeren en is gespecialiseerd in patroonvloeren zoals visgraat parket. Neem voor meer informatie contact met ons op of maak een afspraak voor een vrijblijvende offerte.

Contact

Booij Parket denkt graag met u mee over een passende oplossing
voor uw huidige of nieuwe vloer. Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies of een offerte op maat.

Contact